REELIKA KRAVETS

Superviseeritav pereterapeut

Olen paari- ja pereterapeut, süsteemse psühhoteraapia väljaõppega. Töötan individuaalklientide, paaride ja peredega. Lisaks teen koostööd organisatsioonidega, sest süsteemse lähenemisega saab lahendada enamikke inimesi hõlmavaid olukordi.

Maailmaareenilt on süsteemse psühhoterapeudina ennast paljude inimeste teadvusesse toonud Belgia päritolu Esther Perel, kes on kindlasti mindki inspireerinud. Jagan Esther’iga sama veendumust, et rahulolu eluga on otseselt seotud rahuloluga suhetega. 

Teraapiatöö on võimalus panustada sellesse, et maailm oleks parem koht, kus elada. Minu viis on teha seda “üks pere korraga” klienditöös. Muutus suures pildis saab alguse muutusest indiviidi ja pere tasandil.

Meie suhete kvaliteet määrab meie elukvaliteedi.

Esther Perel

Minu lähenemine paari- ja pereterapeudina

Minuga töötades on fookuses suhted. Isegi kui Sa ei too teraapiakabinetti spetsiifilist suhteprobleemi, siis lähenen Su teemale nii, et vaatlen seda unikaalset suhete süsteemi, mis just Sind ümbritseb ja mille kontekstis probleem on kujunenud – kuidas suhted on mõjutanud raskuse tekkimist või kuidas mure on mõjutanud suhteid.

Kuna Sa ei ela isoleerituna vaakumis, siis vaatlen Sind osana suuremast süsteemist – näiteks suhteosapoolena paarisuhtes, pereliikmena päritoluperes, kaasvanemana vanemlussuhtes, meeskonnaliikmena kollektiivis ja/või osana ühiskonnast. Uurin, kuidas suurem kontekst ja teised suhete osapooled on mõjutanud suhtlemis- ja käitumisviise ning millised mustrid on kujunenud, vaadates minevikku ja tulevikku. Nii saavad mõnikord nähtamatudki teemad nähtavaks.

Töötan erinevate koosseisudega – paarisuhte partnerid, lapsed vanematega, õed-vennad, kolleegid, aga ka individuaalselt. Arutan alati koos Sinuga ning jääb Sinu otsustada – kas, milliseid ja millal teisi osapooli teraapiaprotsessi kaasata.

Terapeudina meeldib mulle tunnistajaks olla muutustele – kuidas suhtetarkuse kasvades tuleb ellu kergust. Minu missiooniks on toetada inimesi teadlikkuse ja oskuste arendamisel süsteemse teraapia kaudu. Minu visiooniks on nägemus, et suhetes inimesed õitsevad, mitte ei tegele vaid ellujäämisega. 

NÄHTAMATU NÄHTAVAKS

Süsteemset psühhoteraapiat ehk pereteraapiat õppisin Eesti Pereteraapia Koolis (2019-2023).
Teraapiaklientidega töötamist alustasin teisel väljaõppeaastal (2021), koostöös Rakvere Sotsiaalkeskuse ja Põltsamaa Perepesaga.
Hetkel töötan oma erapraksises ning kohtun klientidega teraapikabinetis Tallinnas, Jüris ja Kiilis.
Töötan väga erinevate klientide ja teemadega – lastest ja noorukitest eakateni; heteropaaridest samasooliste ja polügaamsete partnerlussuheteni; indiviididest kärgperedeni; probleemiennetuse suundumuselt lastekaitse alaste juhtumiteni.

Kogemus pereterapeudina

2019-2023 perekonnapsühhoteraapia pädevuskoolitus
al. 2021 teraapiapraksis
2024-2025 superviseeritav pereterapeut

Minu jaoks oled Sina oma süsteemi ekspert. Mina saan Sind toetada seoste nägemisel, muudatustega eksperimenteerimisel ja tagasilöökidega toimetamisel. Pereteraapia on koosloome, milles Sina oled aktiivne osaleja.

Minu professionaalne teekond

LIIKMELISUS

EPTÜ (Eesti Pereteraapia Ühing) al 2021

HARIDUS

Tallinna Ülikool
Kasvatusteadused,
spetsialiseerumine andragoogikale (1999-2003)

Tallinna Tehnikaülikool
Strateegiline personalijuhtimine, magistriprogramm (2018-2020)

Pereteraapia Kool
Pereteraapia sissejuhatav kursus (2019)
Pereteraapia pädevuskoolituse 2.aste (2020-2023)

– Laste ja noorukite psühhopatoloogia ja -farmakoloogia – 100 tundi
– “Kuidas töötada perega peale nooruki   enesetapukatset” – 18 tundi, 2023 (Juha Metelinen, Soome) 
– “Töötamine perevägivalla korral” – 18 tundi, 2023 (Juha Holma, Soome) 
– “Siblings in Therapy” – 6 tundi, 2023 (Karen Gail Lewis, USA)
– “Sissejuhatus tunnetekesksesse paariteraapiasse” – 2022 (Roman Timofejev, Eesti)
– “Tegevuslikud psühhodraama meetodid” – 20 tundi, 2021 (Endel Hango, Eesti)
Gordoni perekool – 24 tundi
“Coachingu meistriklass juhtidele” – 2021 (Ivar Lukk, Eesti)

Minu teraapiapraksis kannab nime Théra.
P
raksisele nime andes oli minu sooviks mitte keskenduda enda persoonile. Teraapia fookuses ei ole kunagi terapeut, vaid klient.

Théra nimes põimuvad etümoloogiline seos (teraapia-sõna tuleneb ladinakeelsest ‘therapia’st) ning Kreeka mütoloogia.
Thíra on ametlikuks nimeks võrratule Santorini saarele, mille Antiik-Kreeka nimi oli Thera.
Saar kannab endas ehedust oma ajaloo ja traditsioonidega, dramaatilisust oma lummavate vaadetega ning romantilisust oma filmiliku olustikuga.

Ehedus, dramaatilisus ja romantika on see, mille üle teraapiakabinetis kliendidki juurdlevad!

Fotod: Reelika Kravets