teraapia

Kui suhted lõppevad

Mitte ainult paariteraapias

Täna tähistatakse neid suhteid, mis meie elusid “siin ja praegu” kaunistavad. Kuid mina mõtlesin täna juhuslikult nende suhete peale, mis maha on kantud, sest oma teraapiatöös puutun suhtelõppudega rohkem kokku.
Ja nagu tellitult sirvisin päeval ajakirjast välja artikli, kus Katrin Saali Saul sama mõtet veeretas!
Mõned suhted me elus ammenduvad, mõnedes tekivad probleemid, mida ei osata lahendada ning osades väidetavalt lihtsalt “kasvatakse lahku”. Nagu Katrin Saali Saul ütleb: “Suhtest võib ja peabki lahkuma, kui see enam südant laulma ei pane ja kõik meetodid laulu ülesleidmiseks on ammendunud.”
Kuidas me oleme õppinud lõpetama paari-, töö- või sõprussuhteid väärikalt ja lugupidavalt?
Kas Sa oled kogenud, või äkki isegi nii toiminud, et suhte lõpust ei saa muul moel aru, kui et teine on hoiatamata silmapiirilt hajunud – sõnumeid/kõnesid ignoreeritakse, eemaldatakse sotsiaalvõrgustikust, antakse kellegi kolmanda kaudu teada?
Tegelikult ju enamus kogetud suhteid pakkusid midagi. Kui oleme kellegagi suhet lõpetamas, peaksime nii palju suutma teha tema jaoks, et anname talle teada, mis oli temas head ja mis meile ei sobinud. Pealegi, inimaju vajab lõpetatust, selgust ja selgitust. Me kõik väärime lugupidamist ja tagasisidet.
Paraku paljud meist on üsna kehvad adekvaatse tagasiside andmisel. Et suhet lugupidavalt lõpetada, on vaja suurt sületäit emotsionaalset küpsust ja empaatiat. Paraku seda ei leidu liiga palju, arenguruumi on.
Kui sa oled kogenud sellist lugupidamatust enda suunal, siis tea, et see ärevus on teise oma. Ta ei julge ise oma suhet lõpetada, aga oma vaiksel, passiivsel moel loodab, et tal õnnestub vältida “paha inimene” olemist. Ta ei taha võtta vastutust ning ta väldib konflikti. Tema emotsionaalse küpsuse määr ei võimalda mõista, et ta ebaväärikalt käitub. Ta tõenäoliselt ei ole pahatahtlik, aga ta tõesti ei tea, kuidas lõpetada paari-, töö- või sõprussuhet, kus tekkisid probleemid, mida ta ei oska lahendada. (Pereteraapias nendime sellisel juhul, et inimene alafunktsioneerib ja/või distantseerib end.) Ühisnimetajaks on hirm teise emotsioonide ees.
Kui keegi on sind oma elust lugupidamatult välja lõiganud, siis proovi end lohutada, et Sa vääridki emotsionaalselt küpsemaid suhteid.
Ja samas, ära kunagi unusta endalt küsida, mis on Sinu roll sellel kahesuunalisel tänaval!
 
Mind inspireeris: Katrin Saali Saul “Lõpu tähtsusest” (Eesti Naine jaanuar 2023) https://eestinaine.delfi.ee/art…/120116942/lopu-tahtsusest

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga